Een versleten heup of knie, wat is er aan te doen?

Datum: 2 november 2017 / Geef een reactie /

23 november a.s. om 18.30 uur informatieavond bij ‘De Pluk’van Annatommie (medisch centrum) en Fysioteam ART

Ervaart u al lange tijd pijnklachten en stijfheid aan uw heup of knie? U kunt moeilijk opstaan en lopen is een probleem. U ligt er soms van wakker en vooral in de ochtend moet u op gang komen. Bent u 50 jaar of ouder, of misschien nog wel jonger, en ervaart u al deze klachten? Artrose kan de oorzaak zijn. Op deze informatieavond wordt verteld over de verschillende behandelmogelijkheden.

Wat is artrose?

Bij de geboorte hebben we op onze gewrichtsoppervlakken een laag kraakbeen, dat zo glad is als een biljartbal. Tijdens ons leven ontstaan ‘gebruikssporen’, (kleine) aantastingen of beschadigingen van het kraakbeen. Hoe groot of klein deze beschadigingen zijn, is afhankelijk van veel verschillende factoren. Kraakbeen kan helaas zeer slecht herstellen, de reden hiervoor is het gebrek aan een goede doorbloeding.
De kans op klachten ten gevolge van toenemende schade, neemt toe bij ouder worden. Vaak wordt er dan gesproken over slijtage, gewrichtsslijtage of artrose. Artrose van het heupgewricht wordt ook wel coxartrose genoemd, artrose aan het kniegewricht wordt ook wel gonartrose genoemd.
Bij artrose beschadigt niet alleen het kraakbeen, ook ontstaat er vaak een zwelling in het gewricht, een ontsteking van het gewrichtskapsel en botverdikkingen of botuitsteeksels aan de randen van het bot. De pijn die ervaren wordt bij artrose komt niet direct van het kraakbeen, maar van de andere geïrriteerde weefsels, zoals het bot en de gewrichtskapsels.

Wat is de oorzaak van artrose?

Artrose heeft niet één enkele oorzaak en is een normaal en natuurlijk verschijnsel. Het kan op verschillende manieren ontstaan en hoeft zeker niet altijd te leiden tot forse klachten en veel schade. Feit is dat bij iedereen tijdens het ouder worden de kwaliteit van het kraakbeen achteruit kan gaan. Het is dus een natuurlijk proces. Wel zijn er oorzaken die de kans op slijtage van het heup- of kniegewricht kunnen vergroten, zoals: aanleg, groeistoornissen, eerdere heup of knieklachten door bijvoorbeeld een blessure of een breuk, en overbelasting door overgewicht of het beoefenen van zwaar lichamelijk werk of intensieve sportbeoefening.
Hoe kan artrose behandeld worden?

Annatommie mc en Fysioteam ART zijn organisaties met hart voor beweging en beweeglijkheid. Trots hebben ze de handen ineengeslagen en organiseren ze op donderdag 23 november een informatieavond over artrose en heup- en knieprotheses. Tijdens deze avond vertelt orthopedisch chirurg Paul Bom van Annatommie mc en Dennis Verweij van Fysioteam ART u over de oorzaak van artroseklachten, hoe u voorkomt dat de klachten verergeren en hoe deze te verhelpen zijn. Dit geldt voor zowel niet-operatieve behandelingen als operatieve behandelingen. Hierbij wordt ook meer verteld over de verschillende prothesematerialen en operatietechnieken. Een unieke gelegenheid om u beter te laten voorlichten over de meest moderne behandeltechnieken. Verder zal een van de gespecialiseerde apothekers van Alphega apotheek De Betuwe zal ook de medicinale mogelijkheden toelichten.

23 november om 18:30 uur is de informatieavond bij ‘De Pluk’’ op Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. U kunt zich inschrijven via www.annatommiemc.nl/evenementen. Ook kunt u zich telefonisch aanmelden via 088 022 0600. Deelname is kosteloos en u kunt gratis parkeren.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *