Over enkele maanden gaat de winter weer beginnen.
Nederland wordt gekenmerkt door mensen die op het gebied van beweging een soort van winterslaap houden.
In het voorjaar gaan we massaal weer naar buiten zodra de temperatuur weer hoog genoeg is en de zon schijnt.
Dit is één van de grootste oorzaken waardoor blessures ontstaan.
Meestal beginnen de eerste overbelasting pijntjes 4 tot 6 weken na het oppakken van je sport. Deze tijd is er namelijk voor nodig om je lichaam herhaaldelijk net iets te veel te belasten waardoor een overbelasting ontstaat. Hoe werkt dit nou precies en hoe kan je het voorkomen?
Het menselijk weefsel is uniek. Het past zich aan als er nieuwe krachten op komen. Helaas niet zo snel als we graag zouden willen.
Wanneer men start met een nieuwe sport, hobby of werk komen krachten op een andere manier op je lichaam. Op dag 1 begint het weefsel zich al aan te passen op de nieuwe belasting. Pas na 3 weken is de eerste echte vervorming goed zichtbaar, na 12 weken is deze vrij behoorlijk en tot 1-2 jaar blijven er veranderingen zichtbaar.
Dit werkt echter ook andersom!
Na 3-4 weken een sport, hobby of werk niet beoefenen raak je de vervorming van je weefsel weer kwijt. “If you don’t use it, you lose it”. Zoals in het Nederlands vaak gezegd, “rust roest”.
Het is dus van belang om óók in de winter actief te blijven. Los van het advies om minimaal 7 dagen per week 30 minuten te bewegen en 3 keer per week 20 minuten intensief te sporten, wat een internationaal gehanteerde maatstaf is voor gezond bewegen, is het advies om de specifieke belasting van golfen minimaal 1 keer per 2 weken te blijven uitvoeren.
Na 4 maanden pauze ben je de volledige belastbaarheid kwijt en kost het je opnieuw 2 jaar om het goed op te bouwen.
Reden genoeg om lekker te blijven golfen in de winter!