FYSIOTHERAPIE NA SCHEUR IN DE MENISCUS (MENISCECTOMIE)

Klachten bij scheur in de meniscus

Je kniegewricht bestaat uit het bovenbeen, het scheenbeen en de knieschijf. Tussen het bovenbeen en het scheenbeen in zitten twee meniscussen. De meniscus is een kraakbeenschijf die zorgt voor schokdemping en stabiliteit.

Scheur in de meniscus

Een scheur in de meniscus kan ontstaan door een verkeerde draaibeweging en een trauma, bijvoorbeeld tijdens sporten. Vaak ervaar je dan pijnklachten en zwelling in je knie. Hierdoor kan je in je dagelijks functioneren, tijdens je werk en sport beperkt worden. Door de juiste training en leefregels kan de pijn en belemmering snel minder worden. Afhankelijk van de scheur kunnen er ook slotklachten ontstaan, hierbij kan je het kniegewricht niet meer buigen of strekken doordat de meniscus het kniegewricht blokkeert.

Meniscus hechten of gedeeltelijk verwijderen

Wanneer fysiotherapeutische begeleiding geen effect heeft op je meniscusklachten, kan de orthopeed door middel van een kijkoperatie de meniscus opereren. Als de scheur zich bevindt in het gedeelte dat nog kan herstellen, zal de orthopeed ervoor kiezen je meniscus te hechten. Hierbij blijft je meniscus qua vorm intact en zal de stabiliteit die de meniscus heeft meest optimaal blijven. Als blijkt dat je meniscus niet gehecht kan worden, zal de orthopeed een stukje van de meniscus verwijderen. Afhankelijk van het type letsel en eventuele operatietechniek zal het herstel tussen de zes weken en een jaar duren.

De behandeling bij klachten na een kijkoperatie aan de knie

Nadat een meniscus gehecht is, zal je de eerste vier tot zes weken op krukken lopen en helpt je fysiotherapeut je met de beweeglijkheid en opbouw van kracht. Als de meniscus gedeeltelijk of geheel wordt “weg geopereerd” is de hersteltijd (afhankelijk van het type letsel, de locatie en eventuele operatietechniek) tussen de zes weken en een jaar. Je fysiotherapeut zal met jou een behandelplan opstellen om je doelen weer te behalen.

Wat kun je verwachten?

 • Opbouw van spierkracht
 • Soepeler bewegen
 • Je knie weer zo goed mogelijk kunnen gebruiken
 • Weer kunnen sporten

Fysioteam ART - Samen in beweging voor een fijner leven

We helpen je graag op onze locaties in Geldermalsen en Culemborg. Ook voor manuele therapie in Geldermalsen en Culemborg kun je bij ons terecht. Maar ook bijvoorbeeld voor personal training in Geldermalsen. Of toch een telefonische intake of videoconsult?

Wil je eerst meer informatie? Neem even contact met ons op.

 • Geen verwijzing nodig van je huisarts
 • Vergoeding via elke zorgverzekeraar
 • Behandeling starten binnen 24 uur
 • Werkdagen open van 7:00 tot 21:00 uur
 • Kwaliteitskeurmerk Fysiotherapie
 • 33 jaar ervaring
 • 10 specialisten op 5 locaties

Vergoeding afhankelijk van je polisvoorwaarden
Fysioteam ART heeft Contracten met alle verzekeraars
Achmea
ENO
Zilveren Kruis
DSW
CZ
ASR