Artrose in de knie
Slijtage van het kniegewricht
Knieartrose staat ook bekend als knieslijtage en wordt door specialisten gonartrose genoemd. Heb je last van je knie bij het opstaan of bewegen? Is je knie vaak gezwollen? Soms is eerst een bezoek aan de huisarts verstandig om vast te stellen of je last hebt van knieartrose. Je kunt ook direct een afspraak plannen bij één van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten.
Wat willen we bereiken?
Fysioteam ART helpt je om verdere slijtage af te remmen of te voorkomen en laat zien wat je kunt doen om je klachten te verminderen. Soms kun je hierdoor een operatie voorkomen of uitstellen. De behandeling richt zich op:
- Verbeteren van je beweeglijkheid
- Verbeteren van je conditie(fitheid) en je spierkracht
- Zelfstandig blijven in en rondom het huis
- Zelfstandig blijven bij het aan- en uitkleden
- Plezier krijgen en behouden in bewegen, wandelen, fietsen en eropuit gaan
- Plezier om met elkaar iets te ondernemen
- Knieoperatie voorkomen
Fysioteam ART locaties
We kunnen je behandelen op onze locaties in Geldermalsen en Culemborg. Ook voor manuele therapie in Geldermalsen en Culemborg kun je bij ons terecht. Maar ook bijvoorbeeld voor personal training in Geldermalsen.
Wat is knieartrose?
De knie is het grootste gewricht in het lichaam en werkt als scharnier tussen het dijbeen en het scheenbeen. Hoewel het een scharniergewricht is, kan de knie ook een beetje draaien en schuiven.
Tussen de uiteinden van dij- en scheenbeen zit kraakbeen, de meniscus. De meniscus zit zowel aan de binnen- als buitenzijde van de knie en bestaat uit elastisch weefsel dat er voor zorgt dat de botten soepel over elkaar heen schuiven. De meniscus zorgt er specifiek voor dat de druk van het dijbeen op het scheenbeen over een groter oppervlak wordt verspreid.
Artrose houdt in dat de kwaliteit van het kraakbeen tussen de botten achteruitgaat. Het kraakbeenweefsel slijt en dit zorgt ervoor dat schokken tijdens het lopen, rennen, springen en andere intensieve bewegingen minder goed worden opgevangen.
Het slijten van kraakbeen kan leiden tot chronische knieklachten. Doordat het kraakbeen weg is, kan er bot-op-botcontact ontstaan in het kniegewricht. Het lichaam reageert hierop met osteofytvorming, een abnormale benige groei aan de randen van het kniegewricht. Het kniegewricht wordt daardoor breder, waardoor de druk over een groter oppervlak wordt verdeeld. Het bot-op-botcontact is pijnlijk en maakt het kniegewricht minder beweeglijk.
Klachten
Mensen met knieartrose ervaren meestal pijn en stijfheid van het kniegewricht, onderstaand zie je de typen verschijnselen bij artrose staan:
- Pijn en stijfheid van het kniegewricht:
- Start- of ochtendstijfheid, dit betekent dat de klachten vooral in de ochtend of na een langere tijd van inactiviteit aanwezig zijn.
- Pijn met name bij het beginnen met bewegen
- Krakende geluiden tijdens het bewegen van de knie
- Crepetaties, dit is een krakend geluid bij het bewegen van de knie
- Zwelling
- Verbreding van het kniegewricht (osteofyten)
- Verminderde beweeglijkheid van de knie, met name bij het buigen
- Slotklachten, het kniegewricht blokkeert plots tijdens het bewegen
Diagnose
Je huisarts stelt in eerste instantie de diagnose. Bij gevorderde knieartrose volgt een doorverwijzing naar de orthopedisch chirurg. Wordt de artrose vroegtijdig vastgesteld, dan kan Fysioteam ART je zeker verder helpen.
De therapeut van Fysioteam ART kijkt naar de ernst van het probleem en of er bepaalde activiteiten hebben plaatsgevonden in het verleden die te maken kunnen hebben met de pijn in de knie, denk hierbij aan een fractuur, bandletsel of door een scheur in de meniscus.
Dan volgen enkele vragen zoals wanneer de pijn is ontstaan, of deze zich in beide knieën bevindt, of de pijn toeneemt als je de knieën buigt en of je ook ’s nachts pijn hebt.
Vervolgens voert de therapeut een lichamelijk onderzoek uit, waarbij wordt gekeken naar hoe je loopt, hoe je je knie(heup en enkel) beweegt en of de knie gezwollen is.
Behandeling
Tijdens je eerste afspraak brengt de therapeut je klachten en hulpvragen in beeld, waarna de behandelmogelijkheden worden besproken.
Omdat het slijtageproces van het kraakbeen niet is terug te draaien, is het van belang om het nog aanwezige kraakbeen zo gezond mogelijk te houden. Dat doe je onder andere door op de juiste manier te blijven bewegen.
Het uiteindelijke doel is dat je zo min mogelijk pijn en beperkingen ervaart tijdens je dagelijkse leven en het uitoefenen van je hobby’s.
Eerdere ervaringen
Bart Nikkels: weer snel actief na schouderletsel
“Ik ben een actief wielrenner en fiets ongeveer duizend kilometer per maand. Het is te danken aan Fysioteam ART dat ik na mijn schouderletsel weer zo snel op de fiets kon zitten.” Lees verderDankzij Fysioteam ART kon ik weer snel actief zijn
Pees schouder afgescheurd
“Ik woon in Geldermalsen en werk veertig uur in de week als transportplanner. Dat is vooral zittend werk. Naast mijn werk ben ik een actief wielrenner, ik fiets ongeveer duizend kilometer per maand. Tijdens een mountainbiketocht in oktober 2015 ging het fout: ik vloog over de kop en mijn rechterarm was uit de kom. Een paar weken later bleek dat een pees in mijn schouder was afgescheurd. Daar ben ik toen aan geopereerd. Dat voelde direct beter, er zat iets weer vast wat voorheen los zat.”
Ook oefeningen voor algemene fitheid
“Daarna begon de revalidatie. Ik had daarover al afspraken gemaakt met Martin Kruger van Fysioteam ART op het moment dat de operatie stond gepland. In december 2015 ben ik begonnen met drie keer fysiotherapie per week. Eerst hele simpele oefeningetjes zoals het voorzichtig ronddraaien van de schouder. Daarnaast deed ik andere oefeningen om ook de rest van mijn lijf fit te houden. Op dit moment heb ik nog één keer fysiotherapie per maand.”
Ze houden van aanpakken
“Ik ervaar nu geen belemmeringen meer van mijn schouder. Binnen drie maanden na de operatie zat ik al op de fiets. Rustig opbouwen, dat wel. Het is te danken aan Fysioteam ART dat ik weer zo snel actief kon zijn. Ik vind hun persoonlijke benadering heel goed. Ze houden van aanpakken en verwachten dan ook wat van jou. Het is tenslotte jouw lijf en je moet het zelf doen. Zij vertellen hoe dat het beste kan en coachen je daarbij. Zo zorgden we er samen voor dat ik nu alweer de oude ben.”
De voordelen
- Geen verwijzing nodig van je huisarts
- Vergoeding via elke zorgverzekeraar
- Behandeling starten binnen 24 uur
- Werkdagen open van 7:00 tot 21:00 uur
- Kwaliteitskeurmerk Fysiotherapie
- 33 jaar ervaring
- 10 specialisten op 5 locaties