FYSIOTHERAPIE BIJ VERMINDERENDE SPIERKRACHT/SARCOPENIE

Waarom neemt je spierkracht af als je ouder wordt?

Naarmate we ouder worden, verliezen we spiermassa en spierkracht. Dit krachtsverlies door het ouder worden wordt ook wel Sarcopenie genoemd. Vanaf ons 30e levensjaar neemt onze spiermassa gemiddeld met 1% per jaar af. Dat is niet leuk, maar we krijgen er allemaal mee te maken. Onvoldoende bewegen is één van de belangrijkste oorzaken. Met meer bewegen, krachttraining en gezonde voeding met voldoende eiwitten/proteïne kun je dit proces het meest effectief tegengaan. Gelukkig blijft ons lichaam altijd gevoelig voor krachttraining, zelfs als je ouder dan negentig bent!

Krachttraining bij verminderende spierkracht

Eigenlijk is er geen verschil tussen krachttraining voor jonge en oude mensen. Je moet nog steeds duwen, trekken, bukken, tillen en opstappen om alle spieren in het lichaam te trainen. Het verschil is dat je op oudere leeftijd wat langer nodig hebt om te herstellen. Een fysiotherapeut of personal trainer begeleidt je bij het uitvoeren van de oefeningen en stelt samen met jou een trainingsschema op. Met oefeningen gericht op de activiteiten die jij belangrijk vindt om te doen!

Eiwitten zijn de bouwstenen voor onze spieren. Voor het behoud en de opbouw van spiermassa en spierkracht is het eten van voldoende eiwitten/proteïne heel belangrijk. Zonder bouwstenen kun je immers niet bouwen. Naarmate we ouder worden, hebben we per maaltijd meer proteïne nodig om spiermassa en spierkracht op te bouwen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om gezonde voeding binnen te krijgen, veel groente, fruit en vezels. We adviseren je graag over de juiste voeding die jouw krachttraining ondersteunt.

Wat kun je verwachten?

  • Je wordt sterker en bewegen wordt makkelijker
  • Je botten worden sterker en je hebt minder risico om te vallen
  • Je krijgt meer energie en zit lekkerder in je vel en

Fysioteam ART - Fit zijn en blijven tijdens het ouder worden

We helpen je graag op onze locaties in Geldermalsen en Culemborg. Wil je eerst wat meer informatie? Neem dan contact met ons op. Mocht je niet naar één van de praktijklocaties kunnen komen, dan is ook een telefonische intake, of videoconsult een mogelijkheid.
  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Vergoeding via elke zorgverzekeraar
  • Behandeling starten binnen 24 uur
  • Werkdagen open van 7:00 tot 21:00 uur
  • Kwaliteitskeurmerk Fysiotherapie
  • 33 jaar ervaring
  • 10 specialisten op 5 locaties
Vergoeding afhankelijk van je polisvoorwaarden
Fysioteam ART heeft Contracten met alle verzekeraars
Achmea
ENO
Zilveren Kruis
DSW
CZ
ASR