THERAPIE BIJ OEDEEMKLACHTEN

Oedeemtherapie

Heb je last van vocht in je armen, benen of op een andere plek? Voelt je arm bijvoorbeeld strak aan? Zijn je benen of voeten dikker, waardoor schoenen niet meer passen? Of ervaar je een zwaar gevoel? Dat kan wijzen op een disbalans in de vochthuishouding.

Ons lichaam bestaat voor tweederde uit vocht. Dat vocht bevindt zich onder andere in en om de lichaamscellen, bloedvaten, lymfevaten, de hersenen en zenuwbanen en is verantwoordelijk voor allerlei belangrijke processen in ons lichaam. Door onvoldoende werking van de bloedvaten, een operatie, behandeling van kanker, reuma, infectie, littekens, bijwerking van medicijnen of door erfelijke oorzaken kan de aan- en afvoer van vocht in het lichaam verstoord raken. Als gevolg daarvan kunnen vochtophopingen ontstaan. Dit wordt oedeem genoemd.

Oedeemtherapie kan helpen de vochtophopingen te verminderen en soms zelfs volledig op te lossen. Behandeling van oedeem betekent niet altijd volledig herstel. Het stabiliseren of verminderen van de vochtophoping kan dan ook een doel zijn. Wanneer je een gevoel van zwaarte, spanning, stuwing of toename van de omvang in een bepaald lichaamsdeel ervaart, plan dan een intakegesprek met een van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten.

Wat houdt oedeemtherapie in?

We starten met een intakegesprek. Tijdens het gesprek krijgt de oedeemfysiotherapeut door middel van observatie, testen, een vragenlijst en een lichamelijk onderzoek inzicht in jouw situatie. Aan de hand van de uitkomsten stelt de therapeut samen met jou een concreet en persoonlijk behandelplan op.

De behandeling van oedeem is afhankelijk van jouw situatie. Vanzelfsprekend informeren we je over wat je zelf kunt doen om het oedeem onder controle te krijgen. De massagevorm manuele lymfdrainage werkt vochtafdrijvend. Ook oefentherapie in de vorm van kracht- en of ademtraining helpt om vocht af te drijven of te stabiliseren.

De oedeembehandeling kan verder worden ondersteund door lymftaping, littekenbehandeling, compressietherapie en eventueel het aanmeten van steunkousen.

Het aanmeten van therapeutische elastische steunkousen en andere compressiemiddelen zoals klittenbandzwachtels, pads (kussentjes voor tegendruk/massagewerking) en steunbroeken/tops, is een extra service die we bieden. Deze producten kunnen ter aanvulling op de therapie besteld worden.

Wat kun je verwachten?

 • Vermindering of stabilisatie van oedeemklachten
 • Inzicht in hoe je zelf klachten kunt verminderen
 • Een persoonlijk behandelplan
 • Soepeler kunnen bewegen
 • Beter met je klachten om kunnen gaan

Twijfel je of dit de juiste stap is voor de behandeling van jouw klachten? Neem contact op of plan een vrijblijvend intakegesprek met de oedeemfysiotherapeut.

Fysioteam ART - Samen in beweging voor een fijner leven

We helpen je graag op onze locaties in Geldermalsen en Culemborg. Ook voor manuele therapie in Culemborg kun je bij ons terecht. Ben je op zoek naar personal training in Geldermalsen, dan ben je bij ons van harte welkom. Wil je eerst wat meer informatie? Neem dan contact met ons op.

 • Geen verwijzing nodig van je huisarts
 • Vergoeding via elke zorgverzekeraar
 • Behandeling starten binnen 24 uur
 • Werkdagen open van 7:00 tot 21:00 uur
 • Kwaliteitskeurmerk Fysiotherapie
 • 33 jaar ervaring
 • 10 specialisten op 5 locaties

Vergoeding afhankelijk van je polisvoorwaarden
Fysioteam ART heeft Contracten met alle verzekeraars
Oedeemtherapie - logo achmea
Oedeemtherapie - logo eno
Oedeemtherapie - logo zilveren kruis
Oedeemtherapie - logo dsw
Oedeemtherapie - logo cz
Oedeemtherapie - logo asr